Uw mandje: 0 items | € 0

Duurzame kleding: 

de waarheid !!

 

Wij vroegen aan vrienden en familie wat ze dachten over duurzame en eerlijke mode.

Dit is wat ze antwoordden:

 

  • Fair trade kleding is duur!

  • Katoen is toch ook natuurlijk, waarom dan bio-katoen?!

  • Er zijn toch geen merken die duurzame en betaalbare kleding maken!

 

Vooroordeel 1: Fair trade of duurzame kleding is duur

 

Kiezen voor goede kwaliteit die waarschijnlijk iets duurder is, is een duurzamere keuze. Je kleding gaat langer mee, er ontstaat minder afval en je springt voorzichtiger om met grondstoffen.

DE KOST VAN DUURZAMERE STOFFEN

Duurzame, eerlijke kleding kan bijvoorbeeld gemaakt worden met biologisch katoen. Dat klinkt duurder dan ‘gewoon’ katoen, maar is dat ook zo? Om stof uit biologisch katoen te maken dienen strikte richtlijnen gevolgd te worden. Die gaan van het vermijden van pesticiden tot het respecteren van de rechten van boeren en arbeiders. De boeren vermijden de hoge kosten van pesticiden en synthetische meststoffen, en dat drukt de prijs. Langs de andere kant, kruipt er meer tijd en moeite in het telen en verwerken van duurzame stoffen zonder giftige hulpstoffen.

Biologisch katoen zal soms, maar zeker niet altijd duurder zijn in aankoop. Maar wanneer je kiest voor bio-katoen, investeer je tegelijk in het besparen van water, een properdere lucht, een gezondere bodem en leefomgeving van de boer.

 

 

Vooroordeel 2: Katoen is toch ook al een natuurlijke stof, is bio-katoen dan echt zoveel beter?

 

Ja hoor! Het is een wereld van verschil… Katoen wordt “the dirtiest crop in the world” genoemd, het vuilste en vervuilendste gewas ter wereld! Dit is omwille van de buitensporig grote nood aan pesticiden, insecticiden en synthetische meststoffen. Nadien in de textielfabriek worden er opnieuw schadelijke chemicaliën gebruikt… Wist je dat om 1 outfit, een jeans en T-shirt te maken, er bovendien 10 000L water nodig is? De milieu-impact van je outfit is dus erg groot. Goed om bij stil te staan.

Het kan anders, en het kan gezonder!  Bij de teelt van biologisch katoen worden geen giftige chemicaliën gebruikt, en de biologische landbouw houdt de ecosystemen en de gezondheid van de bodem in stand. Bij de productie van biologisch katoen wordt aanzienlijk minder water en energie verbruikt dan bij conventioneel katoen, terwijl het grondwater wordt beschermd tegen vervuiling. Deze productiemethode is ook veel beter voor de boeren, aangezien zij bij het bewerken van hun land niet in contact komen met giftige chemicaliën.

  • Voordelen:

Geen gebruik van giftige chemicaliën of GMO-zaden (genetisch gemodificeerde organismen).
Geen aantasting van de bodem
Gebruikt 71% minder water en 62% minder energie.
Conventioneel katoen gebruikt ongeveer 16% van alle insecticiden in de wereld en 7% van alle pesticiden

  • Nadelen:

De totale katoenproductie vergt aanzienlijke hoeveelheden water, of het katoen nu biologisch of conventioneel wordt geteeld

VOOROORDEEL 3: ER ZIJN TOCH GEEN MERKEN DIE DUURZAME EN BETAALBARE KLEDING MAKEN!

 

Zoals je in vooroordeel 1 kon lezen hoeft duurzame kleding niet meer te kosten. Spotgoedkoop zal het echter nooit worden. Maar dat hoeft wat ons betreft ook niet. Het mag een eerlijke prijs zijn, voor een goede kwaliteit. Een T-shirt of een joggingbroek van biologisch katoen die lang meegaat.

De merken zijn er, kwestie van het merk te vinden dat aansluit bij jouw stijl. Wij van Absolu gaan steeds opzoek naar merken die je daar en handje bij helpen om deze te ontdekken.

Wil je de stap wagen naar een meer duurzame kleerkast, de gemakkelijkste manier is om te beginnen bij de basics!

een lijst van onze favoriete duurzame materialen, en een blik op hoe ze duurzaam zijn.

 

SEAWOOL

 

Seawool wordt gemaakt van vermalen oesterschelpafval en vermalen tot een poeder, dat vervolgens wordt gemengd met gerecyclede PET-pellets en verwerkt tot innovatieve nieuwe garens en weefsels.


TENCEL

 

Tencel™ lyocellvezels zijn afkomstig van duurzame houtbronnen, geoogst uit FSC-gecertificeerde en gecontroleerde bossen. De vezels worden vervaardigd met behulp van een milieuverantwoord, gesloten productieproces met een hoge hulpbronnenefficiëntie en een hoog waterterugwinningspercentage.


ECO VEROviscose

 

ECO VERO™ vertegenwoordigt de beste praktijken op het gebied van viscose, waarbij de grondstoffen afkomstig zijn van gecertificeerde, gecontroleerde en transparante bronnen. De vezels zijn gecertificeerd met het erkende EU-milieukeurmerk; een keurmerk dat alleen wordt toegekend aan producten die een aanzienlijk geringere impact op het milieu hebben. De productie van ECOVERO™ veroorzaakt tot 50% minder uitstoot en waterimpact in vergelijking met generieke viscose.

 

 

GERECYCLEERD POLYESTER

 

Gerecycleerd polyester vermindert het storten van afval en de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen.
De productie van gerecycled polyester vergt aanzienlijk minder water, energie en
CO2-uitstoot vergeleken met nieuw polyester. 

  • Voordelen:

De productie van gerecycled polyester gebruikt 90% minder water in vergelijking met de productie van nieuw polyester.
Voor de productie van gerecycled polyester is 70% minder energie nodig dan voor de productie van nieuwe vezels.
De productie van gerecycled polyester veroorzaakt 75% minder CO2-uitstoot dan de productie van nieuw polyester. 

  • Nadelen:

Realiteit is dat op dit moment het grootste deel van het gerecyclede polyester afkomstig is van PET-flessen en niet van lozen polyester kledingstukken, dat kan in de nabije toekomst veranderen.

CONCREET BIJ ABSOLU !

 

In de loop der jaren zijn we veranderd, we gaan steeds op zoek naar merken die ons kunnen aantonen dat ze met duurzame kledij/stoffen/verwerking bezig zijn. Het is u misschien niet opgevallen, maar wij verzekeren u dat wij vandaag heel anders zijn dan 3 jaar geleden. We hebben verandering nodig - we denken dat dit voor iedereen duidelijk is. We hebben meer duurzame keuzes nodig en we hebben meer duurzame mode nodig. Beter doen voor het milieu betekent niet dat we onze stijl of onze look moeten veranderen. We veranderen onze manier van zaken doen en onze productiemethoden. Dit alles om u de kleding te geven die u kent en waar u van houdt - alleen gemaakt met meer liefde en op een duurzamere manier.

Ons doel is om tegen 2025 70% duurzame materialen in onze collecties te gebruiken.

 

 

- WIJ ZIJN DUS VERANDERD - MAAR ONZE STIJL EN KLEDING NIET. -